dinsdag 15 januari 2013

Verwerkingsopdracht 2

De roman De aanslag van Harry Mulisch vertelt in 5 episoden over het leven van Anton Steenwijk. In de oorlog wordt verteld hoe de Duitsers al vergelding van de liquidatie van de NSB'er Fake Ploeg door het verzet. de ouders en broer van Anton meenemen en doden. Anton groeit op bij familie aan de Apollolaan in Amsterdam. In 1956 studeert in Amsterdam. Hij ontmoet kennis met Fake junior. de zoon van de gedode NSB'er. Anton en Fake waren klasgenoten. over deze ontmoeting gaat deze tekst

In 1986 is het boek van Harry Mulisch verfilmd. Aan de ontmoeting tussen Anton en Fake junior wordt veel tijd besteed in de film. Op het moment dat het verhaal zich afspeelt is Amsterdam in rep en roer. Dit komt mede doordat de communisten in de ogen van velen op dat moment een gevaar voor de wereld vormen. Het is dan ook niet gek dat het hoofdkwartier van de communistische partij wordt aangevallen door een enorme massa van woedende mensen.

Anton echter interesseert zich nauwelijks voor de rellen in de stad. Zijn enige doel is om bij zijn flatje te komen die ongelukkigerwijs vlakbij het hoofdkwartier van de communistische partij ligt. Als hij met veel moeite de deur weet te openen is daar op onverklaarbare wijze ineens Fake junior. Fake was een van de mensen die het gebouw aanviel. Hij was er  speciaal voor uit Den Helder gekomen. Anton neemt Fake mee naar zijn kamer waar zij een stevig gesprek hebben.

De rellen in de stad zijn prima verfilmd. Details als dat er politie te paard is en dat er mensen op het dak van het communistische hoofdkwartier staan, zijn prima overgenomen. Het is ook duidelijk te zien dat Anton zich in niets van dit alles aantrekt. Het enige wat hij wil is met al zijn ledematen aan zijn lijf thuis aankomen. De ontmoeting met Fake ploeg is voor een dialoog een bijzonder spannend stuk. Ondanks dat Fake in de jaren na de oorlog veel ellende heeft meegemaakt, toont Anton weinig genade met hem.

Ik krijg dan ook de indruk dat Anton nog steeds woedend is op het feit dat zijn ouders zijn vermoord. Anton legt dan ook de nadruk op de foute keuze die Fake Ploeg heeft gemaakt

2 opmerkingen:

  1. Hallo,

    Alweer mooi geschreven. Het is duidelijk waar het over gaat. Je hebt het verhaal goed afgebroken en er daarna extra informatie bij gezet. Dit maakt het duidelijk. Er waren helaas maar twee regels mening over de tekst. Verder was het wel een mooie tekst.

    Koen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Maurits,
    Je begint je tekst goed door te vertellen waar het verhaal over gaat. Door je schrijfwijze is ook te zien dat je het een interessant boek vond en dat je er graag wat over schrijft. Alhoewel je de eerste alinea opnieuw mag schrijven, aangezien de zinnen niet goed lopen.
    Hoewel je tekst grammaticaal goed is, maak je vaak kleine fouten. Je vergeet vaak een hoofdletter na een punt of bij een achternaam, je drukt vaak twee keer op spatie en vergeet weleens een punt neer te zetten. Probeer ook vaker verbindingswoorden te gebruiken zodat je zinnen niet steeds kort blijven. Bijvoorbeeld: In 1956 studeerde hij in Amsterdam, waar hij kennis maakte met Fake junior.
    Afgezien van de eerste alinea en de kleine fouten heb je een goede tekst geschreven.

    BeantwoordenVerwijderen